Prešovská univerzita udelila čestný doktorát prof. D. Trakatellisovi

14.06.2010 Prešov

Prešov 14. júna (TASR) - Titul doctor honoris causa Prešovskej univerzity (PU) z vedného odboru pravoslávna teológia si dnes v dvorane Evanjelického kolégia v Prešove prevzal prvý hierarcha Gréckej pravoslávnej cirkvi v Amerike ...
Na slávnostnom zasadnutí Vedeckej rady PU mu ho odovzdal rektor René Matlovič.
Čestný doktorát sa mu univerzita rozhodla udeliť na návrh Pravoslávnej bohosloveckej fakulty (PBF), ktorá si v týchto dňoch pripomína 60. výročie svojho založenia. Udelením tohto ocenenia chce univerzita vyjadriť vďaku a uznanie človeku, ktorý venuje svoj čas a úsilie významnej vedeckej práci a pedagogickej práci v prospech teológov i širšej odbornej verejnosti.
Ako pre TASR povedal dekan PBF Ján Zozuľak, pre akademickú obec PU je veľkou cťou, že najvyšší predstaviteľ Gréckej pravoslávnej cirkvi v Amerike prijal udelenie čestného doktorátu.
\"To dáva možnosť univerzite dostať sa okrem európskeho vedeckého a pedagogického priestoru aj do amerického prostredia a to nám pomôže zintenzívniť spoluprácu na najvyššej úrovni medzi PU a arcibiskupstvom a ich fakultou, ktorá sídli v New Yorku, \" povedal Zozuľak. Dodal, že arcibiskup Demetrios bol povolaný, aby slúžil Gréckej pravoslávnej cirkvi v Amerike a odkaz jeho služby spočíva v budovaní náboženskej slobody a nastoľovaní jednoty, mieru, pokoja, stability a dôvery vo vnútri cirkvi i na celom svete.
Ako profesor biblických náuk a počiatkov kresťanstva si prof. Trakatellis získal uznanie v odborných kruhoch nielen v Amerike, ale i v ďalších krajinách sveta. Je považovaný za jedného z najlepších odborníkov v oblasti teológie, konkrétne pravoslávnej biblistiky. Arcibiskup sa výrazne zaslúžil o to, že do univerzitnej knižnice pribudlo viac ako 2000 kníh v anglickom jazyku, ktoré môžu využívať hlavne študenti Pravoslávnej bohosloveckej fakulty PU. Hoci Prešovskú univerzitu nikdy nenavštívil, už niekoľko rokov s ňou udržiava úzke kontakty, v rámci ktorých umožnil aj jej dvom absolventom študovať v USA.
 

Vyberte región